Mamy piękne tradycje, jeśli chodzi o hodowlę gęsi. Nasza słynna Gęś Biała Kołudzka nie ma sobie równych. Jej walory smakowe są znane daleko poza granicami kraju. Jednak na naszych stołach gęsina pojawia się rzadko. Z jednej strony odstręcza cena, a z drugiej chyba brak wiary we własne umiejętności kulinarne. Wystarczy przełamać opory i spróbować przyrządzić gęś. Jest ku temu świetna okazja, bo w najbliższą niedzielę świętujemy setną rocznicę niepodległości. A gęsina najsmaczniejsza jest w listopadzie! Do rozsmakowania się w tym szlachetnym mięsie zachęca Iwona Adamska z Borku w gm. Lipno.
- Hodowlą gęsi zajmuje się mój mąż Sławomir od ponad 20 lat – opowiada Iwona Adamska. – Gęsinę znam jednak z domu rodzinnego, gdzie ceniono jej wyjątkowe walory smakowe. Sama do tej pory odkrywam kolejne zalety gęsiny. To nie tylko smaczne mięso, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Gotuję czarninę z gęsi, którą podaję z ziemniaczanymi kluskami. Przepis mam po babci. Jest ona słodko – winna, co osiągam dzięki dodaniu zalewy od marynowanych gruszek. I jeszcze ten subtelny posmak goździków. Po prostu smakuje obłędnie.
Pani Iwona gotuje również rosół na gęsich skrzydłach, który serwuje z uszkami z farszem mięsnym, oczywiście z gęsiny. Jednak na 11 listopada przygotowuje gęś pieczoną, którą podaje z kaszą jęczmienną i zasmażanymi buraczkami.
11 listopada. Przepis na gęś pieczoną
- Gęsią tuszkę najpierw należy namoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć i podzielić na porcje.
- Natrzeć świeżo mielonym pieprzem i solą, obficie posypać ziołami prowansalskimi. Obłożyć ćwiartkami kwaśnych jabłek ze skórką. Odstawić w chłodne miejsce.
- Następnie mięso obsmażyć, najlepiej na gęsim smalcu, ale może być to równie dobrze olej rzepakowy, ułożyć w brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek i suszonymi śliwkami. Brytfannę należy przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
- Od czasu do czasu mięso trzeba polewać powstałym sosem. Po dwóch godzinach mięso powinno być upieczone, ale należy sprawdzić, czy jest miękkie.
- Na kwadrans przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, by mięso się zrumieniło.
- Nie jest to zbyt skomplikowany przepis, ale zapewniam, że tak przyrządzona gęś smakuje wybornie – podsumowuje Iwona Adamska. – Mięso jest delikatne, aromatyczne i soczyste.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?