Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierogi wigilijne na słodko, ze śliwką wędzoną i miodem. Poleca dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko. Przepis na pierogi znajdziesz w galerii
Dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko. Przepis na pierogi znajdziesz w galerii KR
Monika Kucia to znana dziennikarka i kuratorka kulinarna. Na wigilię poleca przepis na niebanalne pierogi ze śliwką wędzoną moczoną w trójniaku, w połączeniu z miodem.

Spis treści

Jaki jest sekret ciasta na pierogi?

- W każdym domu inny. I to jest piękne, że w zasadzie każde danie, czy to pierogi, czy rosół mają rozmaite warianty. Ciasto pierogowe również ma różne wersje - z jajkiem i bez, z olejem i bez tłuszczu. Niczego nie śmiem podpowiadać doświadczonym gospodyniom – żartuje Monika Kucia. - Ja osobiście ciasto robię z mąki, ciepłej wody, ale nie gorącej. Żeby miec pewnośc co do elastyczności i właściwego zlepienia dodaję nieco oleju i soli, ale bez jajka.

Pierogi na słodko na wigilię - przepis

Dziennikarka i kuratorka kulinarna podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko.

Przepis na pierogi znajdziesz w galerii

Jakie składniki do zrobienia pierogów?

Ciasto robi się z dwóch składników - wody i mąki.

Na farsz potrzebujemy m.in. suskę sechlońską. Jest to odmiana suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi na terenie kilku gmin w Polsce. Posiada ona Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Śliwka ta charakteryzuje się elastycznym, mięsistym miąższem i pomarszczoną, lepką skórką w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego.
Śliwka jest lekko słodka z posmakiem i aromatem wędzenia, który ciekawie komponuje się z miodem i orzechami, których też używa się do słodkich pierogów. Potrzebne będą też przyprawy korzenne i trójniak. Do przygotowania polewy potrzebujemy masła, jogurtu i miodu.

Czytaj w serwisie
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu, także z Golubia-Dobrzynia
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na pierogi wigilijne na słodko, ze śliwką wędzoną i miodem. Poleca dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia - Gazeta Pomorska

Wróć na chelmno.naszemiasto.pl Nasze Miasto