Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kulinarnym jury m.in. Kurt Scheller i Grzegorz Łapanowski. Uczniowie szkoły w Grubnie dostali się do prestiżowego konkursu. Zdjęcia

Monika Smól
Monika Smól
Uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego Grubno uczestniczyli w prestiżowej imprezie kulinarnej
Uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego Grubno uczestniczyli w prestiżowej imprezie kulinarnej Nadesłane ZSCKZ w Grubnie
Uczniowie ZSCKZ w Grubnie byli na najważniejszym konkursie gastronomicznym w Polsce.

Rowerowe Kujawsko-Pomorskie sezon 2 odcinek 4:

od 16 lat

Archimagirius - tradycja i nowoczesność i Archimagirius young chef - to dwa konkursy gastronomiczne bardzo ważne - dające prestiż i poważanie w świecie kulinarnych przygód. Ten pierwszy to konkurs dla szefów kuchni - profesjonalistów. Ten drugi organizowany po raz pierwszy w Polsce był skierowany dla uczniów szkół gastronomicznych. Nie zabrakło tam reprezentacji Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie.

- Przygoda z konkursem rozpoczęła się we wrześniu, gdzie o konkursie dowiedzieliśmy się w Bydgoszczy - zdobywając pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym na kuchnię kociołków - informuje Andrzej Wojciechowski, kierownik szkolenia praktycznego i kierownik warsztatów szkolnych w ZS CKZ Grubno. - W październiku zapoznaliśmy się z pomysłem i możliwościami uczestnictwa. Na przełomie nowego roku prowadzący zajęcia Krystian Głowacki wybrał uczestników zmagań konkursowych, byli to: Oliwia Góra, Martyna Góra i Martyna Osińska - uczennice III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. I tak cała grupa przygotowała opis dań i technologię ich przygotowania oraz zdjęcia, które zostały wysłane komisji konkursowej. Wiadomość, którą otrzymaliśmy w maju, spowodowała euforię w całej szkole. Komisja konkursowa wybrała sześć zespołów - w tym nasze wspaniałe dziewczyny.

Konkurs główny odbył się w lipcu 2022 roku w Hotelu Cukrownia Żnin.

- Nasz grupa uczestniczyła w dwóch dniach zmagań konkursowych, ponadto mogła zapoznać się z konkursem szefów kuchni i korzystać z atrakcji hotelu - dodaje Andrzej Wojciechowski. - Konkurs był oceniany przez znamienitych szefów kuchni takich jak: Kurt Scheller, Grzegorz Łapanowski, Sebastian Cichy, Grzegorz Parczewski, Maicol Guazzini i wielu innych specjalistów. Nasza drużyna przygotowała przystawkę: tatar ze śledzia z płatkami buraka podane na pierzynce bazyliowej w koszyczku ala churo. Główne danie to grillowane polędwiczki wieprzowe w glazurze z kapustą kimchi zasmażoną z powidłami podane z piure z batatów i pietruszki oraz sosem grzybowym ułożonym na jarmużowym chipsie. Na deser podano wegański grysik chełmiński w mleku kokosowym z chrupiącą posypką z kwiatów czarnego bzu, otoczony pianką z czarnego bzu i czekolady. Dziewczyny walczyły dzielnie wygrała drużyna z Opola, ale dla naszej małej szkoły to wielkie wyróżnienie. Cała grupa zapowiada już, że w następnym roku też starać się będzie o ponowną nominację.

Zobaczcie zdjęcia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: W kulinarnym jury m.in. Kurt Scheller i Grzegorz Łapanowski. Uczniowie szkoły w Grubnie dostali się do prestiżowego konkursu. Zdjęcia - Chełmno Nasze Miasto

Wróć na chelmno.naszemiasto.pl Nasze Miasto