MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zobacz również

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

NOWE
PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Początkiem września DK28 w Kasinie Wielkiej będzie przejezdna, teraz budują ruszt

NOWE
Początkiem września DK28 w Kasinie Wielkiej będzie przejezdna, teraz budują ruszt

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety