Tak wyglądała produkcja w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu. Jak powstawały najlepsze kiełbasy i konserwy zobacz na zdjęciach z archiwum

(PB,DD)
Linia produkcyjna w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu
Linia produkcyjna w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu Piotr Bilski/Archiwum
Już niedługo minie 16. rocznica zatwierdzenia upadłości Zakładów Mięsnych w Grudziądzu. Aż trudno uwierzyć, że było to tak dawno temu, bo przecież wciąż pamiętamy smak znakomitych wyrobów z grudziądzkiego zakładu. Na zdjęciach z archiwum zobacz jak wyglądała produkcja w tej nieodżałowanej firmie.

Zobacz wideo: Fala pożarów traw w Polsce. Powodem wypalanie łąk i nieużytków rolnych

Grudziądzanie wciąż wspominają smak wyrobów z Zakładów Mięsnych w Grudziądzu

  • Śląska,
  • podwawelska,
  • toruńska,
  • a przede wszystkim szynka w puszkach "sercówkach"

- to produkty, na których wspomnienie wciąż ślinka leci grudziądzanom pamiętającym produkty z Zakładów Mięsnych. Zresztą nie tylko grudziądzanom, bo produkowane tutaj wędliny i konserwy były wielokrotnie nagradzane na ogólnopolskich konkursach. Były też eksportowane do Anglii, Francji, a nawet USA i Kanady.

Zakłady w Grudziądzu były jednymi z najstarszych zakładów mięsnych w Polsce

Był to jeden z najstarszych zakładów mięsnych w Polsce, otwarto go 13 grudnia 1885 roku, czyli 135 lat temu.

Przez lata była to firma słynąca w całym kraju z jakości swoich wyrobów, a jednak nie przetrwała transformacji gospodarczej. Ostatecznie 120 lat po uruchomieniu firmy, 7 lutego 2005 r. Sąd Rejonowy w Toruniu zatwierdził upadłość Zakładów Mięsnych S.A. w Grudziądzu.

Z rejestru przedsiębiorców grudziądzkie przedsiębiorstwo wykreślone zostało 4 sierpnia 2007 roku.

Po Zakładach Mięsnych w Grudziądzu zostały tylko ruiny. I straszą od lat

Teren po dawnych Zakładach Mięsnych, przy ul. Narutowicza w Grudziądzu jest w rękach prywatnych. Ponad 10 lat temu wyburzono część budynków - te, które nie były obiektami zabytkowymi. Reszta zabudowań dawnej rzeźni została i popada w ruinę ulegając warunkom atmosferycznym.

Właściciel planował utworzyć tutaj centrum handlowe, później osiedle mieszkaniowe. Ale plany spełzły na niczym. Na terenie w centrum miasta po Zakładach Mięsnych został tylko księżycowy krajobraz, który oglądać możemy do dziś.

Linia produkcyjna w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu

Tak wyglądała produkcja w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu. J...

Polecamy także:

Wideo

Materiał oryginalny: Tak wyglądała produkcja w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu. Jak powstawały najlepsze kiełbasy i konserwy zobacz na zdjęciach z archiwum - Grudziądz Nasze Miasto

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Czy naprawdę nie ma mądrego,który znalazłby wyjście z tej sytuacji, w której znalazł się teren po zakładach mięsnych?

Dodaj ogłoszenie