MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

Fiesta piłkarzy Motoru na stadionie w Gdyni. Tak świętowali awans. Zdjęcia

Fiesta piłkarzy Motoru na stadionie w Gdyni. Tak świętowali awans. Zdjęcia

Dzień Dziecka po strażacku. Druhowie zorganizowali najmłodszym niezłą frajdę

Dzień Dziecka po strażacku. Druhowie zorganizowali najmłodszym niezłą frajdę

Polecamy

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych