Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Platforma Obywatelska wskazuje swojego wiceprezydenta Białegostoku

Platforma Obywatelska wskazuje swojego wiceprezydenta Białegostoku

Otwarcie wystawy Piotra Bilskiego uświetniło kwietniowy DKF w Grudziądzu

Otwarcie wystawy Piotra Bilskiego uświetniło kwietniowy DKF w Grudziądzu

Polecamy

Koncert Don Vasyla. Co jeszcze będzie się działo w Chełmnie i okolicy?

Koncert Don Vasyla. Co jeszcze będzie się działo w Chełmnie i okolicy?

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Tanie loty na majówkę i Boże Ciało: kiedy ceny są niższe? Sprawdź zanim kupisz bilet

Tanie loty na majówkę i Boże Ciało: kiedy ceny są niższe? Sprawdź zanim kupisz bilet