Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego...
fot. pexels.com

Kawa na dobry początek dnia. Odkryj 11 sposobów na pyszne napoje, które dodadzą ci energii. Daj się zaskoczyć smakiem i aromatem

Kawa z przyprawami

Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego smaku. Najczęściej przygotowuje się kawę z kardamonem, cynamonem lub imbirem. Każda z nich dodatkowo rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek przypraw wprowadza nieco egzotyki do powszedniego podejścia do małej czarnej.

Kawa z kardamonem

Składniki:


12 g zmielonej kawy
200 ml wody
5 ziaren kardamonu[/lista]

Przygotowanie:

Zielony kardamon należy przekroić i wyjąć ze środka czarne ziarenka. Następnie należy je utrzeć w moździerzu i wymieszać ze zmieloną kawą. Następnie podgrzaną wodę należy wlać do spodu kawiarki, umieścić sitko i dosypać kawę z kardamonem. Całość dokładnie zakręcić i ustawić na małym ogniu. Gdy kawa zaczyna delikatnie bulgotać należy ją zdjąć z kuchenki.

Kawę można zaparzać też w tradycyjnym tygielku. Wtedy kawę z kardamonem trzeba wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i ustawić na małym ogniu. Następnie trzeba zagotować przez około 2 minuty. Kawę z kardamonem można przecedzić przez filtr do kawy lub serwować bezpośrednio w filiżance.

Zobacz również

Międzynarodowy Wyścig Kolarski Silesian Classic w Bielsku-Białej – ZDJĘCIA

NOWE
Międzynarodowy Wyścig Kolarski Silesian Classic w Bielsku-Białej – ZDJĘCIA

Kibice Siarki na meczu z KSZO. Byleś? Zobacz zdjęcia!

Kibice Siarki na meczu z KSZO. Byleś? Zobacz zdjęcia!

Polecamy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów