reklama

Dwie uczennice ZS CKP wzięły udział w „Wiosennej Szkole Gotowania”

Monika SmólZaktualizowano 
Grubnianki miały okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych we Francji Nadesłane
Pojechały na lekcję francuskiego gotowania

Miasto Tours, tamtejszy uniwersytet i szkoła CFA przygotowująca do zawodów gastronomiczno-hotelarskich zaprosila Polaków i Rumunów do projektu. Głównym polskim partnerem był Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

- Projekt zakładał, że wezmą w nim udział nauczyciele i uczniowie szkół średnich, więc profesor Jarosław Dumanowski wybrał trzy - w tym naszą - mówi Andrzej Wojciechowski, nauczyciel. - Szkołę reprezentowały Daria Skrzyszewska z I THŻ i Aneta Czaja z III TŻ. Organizatorzy zaprosili także grupę rumuńską. Program był napięty i łączył debatę na szczeblu uniwersyteckim, projekcje filmów, warsztaty z rozpoznawania win i serów, gotowanie z szefem kuchni, zwiedzanie miasta. Do debaty zaproszono profesora Dumanowskiego - historyka kulinariów i Monikę Ośmiałowską z naszej szkoły oraz Grzegorza Łapanowskiego, znanego jurora programu Top Chef. Młodzież rozmawiała o wyborze zawodu kucharza i możliwościach rozwoju w branży. Monika Ośmiałowska i prof. Dumanowski i wzięli też udział w dyskusji na temat przekazywania wiedzy kulinarnej młodzieży.
Pokazano projekt grubnian, który dotyczył tradycyjnych potraw świątecznych. Wzbudził zainteresowanie, bo polskie potrawy, mimo że przyrządzone z prostych i dostępnych składników, zostały odebrane jako nieco egzotyczne. Ekscytującym momentem dla młodzieży było przygotowanie posiłku z francuskim szefem kuchni dla prawdziwej restauracji. Pracowali z lokalnymi produktami, tj.: czosnek niedźwiedzi, który w Polsce jest objęty ochroną częściową i nie można go zrywać w lesie. Ich dania serwowano potem uczestnikom konferencji.

W wolnym czasie młodzież zwiedziła Tours - miasto nad Loarą, znane z kultu św. Marcina - biskupa. Zobaczyli zamek Amboise w Dolinie Loary i Close Luce - dom Leonarda da Vinci, w którym znajduje się muzeum z prototypami maszyn wykonanych zgodnie ze szkicami genialnego konstruktora.
- Realizacja takich projektów świadczy o coraz wyższej randze szkolnictwa zawodowego i potrzebie wymiany doświadczeń na szczeblu europejskim - podkreśla Wojciechowski. - Młodzież poszerzyła wiedzę o serach, winach, gęsinie, przekonała się o wadze dziedzictwa kulinarnego. Mogła spojrzeć na zawód w szerszej perspektywie i odkryć, że daje możliwość zatrudnienia i szanse na rozwój. Kolejna edycja Wiosennej Szkoły Gotowania odbędzie się Polsce. Grubno i Chełm-no mają wiele do zaoferowania. Liczę, że organizatorzy uwzględnią wizytę u nas.

Dobrostan zwierząt. Co już wiadomo o tej pomocy dla rolników?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3