MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej...
fot. jetsam86/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo tuczy

Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej kolejności rezygnuje z jedzenia pieczywa, ponieważ uważa, że to właśnie ono jest głównym sprawcą przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Nie jest to jednak prawdą. Chleb nie tuczy, a nawet pozwala zadbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga perystaltykę jelit. Również kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, ułatwiając wypróżnianie. Za nadmiar zbędnych kilogramów odpowiada natomiast woda, ponieważ na każde 100 g węglowodanów organizm magazynuje 300 g wody.

Osoby odchudzające się nie muszą więc całkowicie rezygnować z pieczywa. Wystarczy, że ograniczą one jego ilość, a kromkę wzbogacą o bogate w wartości odżywcze dodatki takie jak plasterek łososia, serek śmietankowy, awokado czy rzodkiewkę.

Zobacz również

Roland Garros bez sławnej tenisistki. „WTA to tylko litery” – grzmi ojciec numer 1

Roland Garros bez sławnej tenisistki. „WTA to tylko litery” – grzmi ojciec numer 1

80. rocznica Monte Cassino. Tak oddano hołd bohaterom z ziemi jędrzejowskiej [FOTO]

80. rocznica Monte Cassino. Tak oddano hołd bohaterom z ziemi jędrzejowskiej [FOTO]

Polecamy

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu