W skrócie
Mam dziś dla ciebie jeden z moich ulubionych przepisów na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Wykorzystałam go wielokrotnie i robię to zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na gotowanie. Jest to także jedno z ulubionych dań mojej córki.
Po raz kolejny sprawdza się zasada, że wcale nie trzeba dużo pracy, wysiłku i skomplikowanych receptur, by uszczęśliwić rodzinę jedzeniem. Do makaronu ryżowego dodaję pieczarki, paprykę i przygotowuję prosty sos. To danie można zrobić w dwóch wersjach – z piersią kurczaka lub z tofu, jeśli nie jesz mięsa. Wystarczy tak naprawdę połączyć kilka składników. Efekt jest zaskakująco smaczny.
Makaron ryżowy z kurczakiem – przepis na szybki i prosty obiad
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- Opakowanie makaronu ryżowego,
- 250 g pieczarek,
- czerwona papryka,
- cebulka dymka ze szczypiorkiem,
- pierś kurczaka lub opakowanie tofu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- płaska łyżeczka cukru brązowego,
- łyżeczka octu,
- olej do smażenia.
Jak przygotować prosty makaron ryżowy po tajsku?
- Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 8 minut w garnku pod przykryciem.
- Pokroiłam pieczarki i podsmażyłam je na oleju.
- Dodałam pokrojoną paprykę i tofu. W tym momencie zamiast tofu możesz też dodać pokrojoną pierś z kurczaka.
- Pokroiłam dymkę ze szczypiorkiem i dodałam do pozostałych składników. Część szczypiorku zostawiłam do posypania.
- Przygotowałam szybki sos: połączyłam ocet i cukier z odrobiną wody i sosem sojowym. Całość wlałam na patelnię.
- Odcedziłam makaron i wrzuciłam go na patelnię. Wymieszałam z pozostałymi składnikami.
- Danie posypałam resztą posiekanego szczypiorku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?